Accessibility icon
05.02.2018

8. Smotra rovinjske fotografije

U galeriji Centra vizualnih umjetnosti Batana u subotu 3. veljače otvorena je 8. izložba rovinjske fotografije. Svoje radove na temu «Život» poslalo je 29 autora sa područja Rovinjštine, a žiriranje je obavila stručna komisija na čelu sa Marinom Raunićem. Prva nagrada za fotografiju pod naslovom «Maskenbal» pripala je dr. Mladenu Boljkovcu, druga Dorijanu Orbaniću za ciklus pod nazivom «Rođendan», a treća Ermanu Bančiću, tajniku «Batane», za ciklus fotografija pod nazivom «Koraci». Pohvaljeni su radovi Vlade Bjelajca, Gordana Ukića, Krune Sudeca, Ane Travizi, Marinka Antolovića i Sandija Karlovića.

U predgovoru kataloga selektor izložbe Marino Raunić naglasio je da posao žiriju nije bio lak. Na natječaj za 8. smotru rovinjske fotografije pristiglo je 108 radova 29 autora koji su svojim snimcima izrazili poimanje života.

Fotografija Mladena  Boljkovca izdvojila se svojom osebujnošću iako na prvi pogled  promatraču djeluje zbunjujuće. Neizbježna  je aluzija na stanje duha i tijela. Autor time iznosi svoju viziju te propituje interakciju materijalnog i duhovnog i tjera gledatelja na razmišljanje o životu.

Drugonagrađeni Dorijan Orbanić serijom fotografija prikazao je  dirljiv trenutak rađanja malenog pulića.

Ermano Bančić, dobitnik treće nagrade, kolekcijom «Koraci» na svojim snimcima poslužio se simbolikom. «Tu vidimo uređene smjerove na asfaltu, dječja kolica, noge odraslih osoba, znakove za osobe s invaliditetom, štap za hodanje…Sve su to vrlo jaki simboli koji redom ukazuju na djetinjstvo, usmjerenost, odraslu osobu, jurnjavu, stres, bolest, starost i na kraju smrt, ali istovremeno i novi početak», rekao je selektor izložbe Marino Raunić i čestitao svim autorima na odazivu na natječaj.

Fotogalerija