Accessibility icon
18.09.2022

5. podvodno hodočašće na repliku kipa sv. Eufemije

Ovogodišnjem slavlju Dana grada Rovinja-Rovigno i njegove zaštitnice, sv. Eufemije, pridružio se već petu godinu i Klub podvodnih aktivnosti Rovinj-Rovigno podvodnim hodočašćem na repliku kipa ove svetice.

Ispred rovinjskog Kluba okupilo se danas sedamdesetak ronilaca, najvećim brojem istarskih, a nekolicina njih došla je iz susjedne Slovenije.

„Podvodnim se hodočašćem obilježava Dan grada i iskazuje se poštovanje prema našoj sv. Eufemiji na jedan sasvim originalan način. Ova itekako hvalevrijedna inicijativa ujedno promovira naš grad s obzirom na veliki odaziv ne samo domaćih ronioca, nego i onih diljem Istre, ali i izvan države. Podrška Grada Rovinja-Rovigno ovoj inicijativi je velika, a smatram da će tako biti i u budućnosti. Zahvaljujem se Klubu podvodnih aktivnosti Rovinj-Rovigno na organizaciji i trudu, te sam siguran kako će se ova tradicija još dugo nastaviti“, izjavio je ovom prilikom dogradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno, David Modrušan, koji je pratio i podržao ronioce ove nedjelje.

Nakon jutarnjeg briefinga krenulo se nautičku milju od sjedišta Kluba, gdje se smjestio Banjol, otočić impresivne flore i faune s čak tri podvodne spilje, na kojem je još 2017. godine, na oko 14 metara dubine, postavljen brončani kip rovinjske mučenice kojeg je izradio sugrađanin Andrija Milovan.

„Ovo je naš doprinos Gradu u povodu slavlja njegove zaštitnice, a time je istovremeno obogaćena turistička ponuda Rovinja. Naš se Klub brine i o održavanju kipa, pa tako na početku svake ronilačke sezone odlazimo na Banjol kako bismo ga počistili. Znamo kako repliku posjećuju brojni domaći i inozemni ronioci po tome što nikada nije u potpunosti obrasla algama“, govori nam predsjednik Kluba i inicijator ove ideje, Davide Brattoni.

I ove su se godine za sigurnost svih sudionika pobrinuli rovinjski vatrogasci, a održavanje ovog i svih prethodnih hodočašća održano je uz financijsku potporu lokalne Turističke zajednice, te podršku Grada Rovinja-Rovigno, kao i sponzora, restorana „Orca“, „Pineta“, „Brancin“ i „Dario“.

Nakon povratka u Klub uslijedilo je druženje uz organizirani ručak, podjelu majica, ali i roniocima korisnu lutriju.