Accessibility icon
16.09.2023

3. Ljetni festival istarske supe i 18. Rovinjski festival vina uoči Dana grada

Uz brojne kulturne, umjetničke i zabavne programe diljem grada, veselje uoči Dana grada obilježeno je i na njegovom glavnom trgu i to već ovog četvrtka uz 3. Ljetni festival istarske supe u organizaciji Udruge Agrorovinj.

Četiri ekipe natjecale su se ove godine u spravljanju najbolje supe, kako one tradicionalne, tako i kreativne, pri čemu je došlo do izražaja umijeće kombiniranja namirnica.

Najboljom je proglašena istarska supa ekipe Rekreativo iz Rovinjskog Sela, dok je druga nagrada dodijeljena za „najbolju kumpaniju“. Naime, nije sve samo u pripremi, već i prezentaciji supe, kao i sveukupni doživljaj koji uključuje i uređenje izlagačko-prezentacijskog mjesta. Tu su nagradu odnijeli mladi dečki iz NK Rovinj-Rovigno.

Spomenimo također kako je supe prezentirala i sama Udruga Agrorovinj, pri čemu izdvajamo njihovu kreativnu supu s pelinkovcem Darne, suhim smokvama ali i posebnim kruhom koji je po prvi puta prezentiran javnosti, a radi se o rovinjskom kruhu spravljenim s brašnom OPG-a Ede Črnca. Radi se o rovinjskoj pšenici, odnosno brašnu, a kruh je za tu prigodu ispekla pekara Mrvisa.

„Baš kao što bukaleta i supa od pamtivijeka okupljaju ljude za stolom, tom je tradicijom jučer odisao i Mali mol koji je postao mjesto okupljanja kako domaćih, tako i stranih državljana“, govori Kristijan Damijanić, predsjednik Udruge Agrorovinj.

Doživljaj je upotpunjen i glazbom, pa su tako na Trgu također zasvirali bendovi Big Wave i Master Band.

Idućeg dana, u petak, ponovno na Malome molu, održan je 18. Festival vina na kojem se predstavilo 13 rovinjskih vinara.

Na istom su se mjestu tako pronašli najbolji s Antonje – malvazija Viliama Lavižatija, kao i teran Vivode, kao i brojna vina nagrađena tijekom godine vrlo vrijednim nagradama, među kojima ističemo malvaziju sv. Eufemiju iz berbe 2019. vinarije Vivoda, kao i nagrađene s Vinistre – malvaziju Monte Ricco Arna Saine, zatim zlatni, najbolji merlot Istre, onaj vinarije San Tommaso, te najbolja istarska malvazija iz berbe 2020., ona vinarije Dobravac.

„Rovinj ove godine zaista obiluje najboljim istarskim vinima – imamo se čime pohvaliti“, zaključuje Damijanić.

Među 13 vinara Rovinjštine četiri su posebna prema svom biodinamičkom pristupu, a to su Vinarija Šuran, Marinko Pavlović, Vinarija Collis i Lunika iz Kanfanara.

Osim rovinjskih vina, klaster IQ prezentirao je vina iz ostalih općina, odnosno terane i malvazije različitih istarskih proizvođača.

U glazbenom smislu večer su otvorili Limena glazba Rovinj-Rovigno uz pratnju rovinjskih mažoretkinja, nakon kojih se na pozornicu popela grupa Le Monde, a zatim je u kasne sate publiku zabavljala grupa Silente.

Obje večeri, kako Ljetnom festivalu supe, tako i Rovinjskom festivalu vina, prethodile su tradicijske igre, s posebnim naglaskom na turnir u nauljenom stupu na moru (La cuccagna sul mare), ali i 2. tradicionalnoj rovinjskoj regati batana na vesla – in memoriam Corrado Pellizzer, u organizraciji Udruge – Ustanove Kuća o Batani, koja je privukla pažnju brojnih posjetitelja koji su zdušno navijali za svoje barkajole.