Accessibility icon
22.03.2021

OŠ Jurja Dobrile dodjeljeno vrijedno priznanje

Osnovna škola Jurja Dobrile dobitnica je najvišeg priznanja na nacionalnoj razini od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije te jedina istarska škola kojoj je dodijeljena Erasmus akreditacija na razdoblje od sedam godina.

Škola je odabrana na temelju javnog poziva institucijama iz područja općeg odgoja i obrazovanja, kojeg je u listopadu prošle godine objavila nacionalna Agencija te na koji su se prijavile 33 ustanove. No, samo je njih 13 (od toga samo sedam osnovnih škola iz cijele Hrvatske) uspjelo zadovoljiti uvjete natječaja te kvalitetom svoje prijave dokazati svoju izvrsnost u osiguravanju visokih standarda Erasmus+ programa.

Velika je to čast i nagrada školskom projektnom timu koji u školi djeluje od 2014. godine na čijem je čelu ravnatelj škole Marin Mihovilović te koordinatorice dosadašnjih projekata Samanta Matejčić Čotar, Tamara Perković i Iva Dujmović. Škola je unatrag sedam godina uspjela dobiti financijska sredstva za provedbu ukupno 11 Erasmus+ projekta od kojih su neki zbog svoje kvalitete prepoznati i na europskoj razini kao primjer dobre prakse, a Škola je ponosna nositeljica i oznake eTwinning škole.

Svojim aktivnostima, entuzijazmom i predanim radom učitelji škole omogućili su učenicima putovanja u desetak europskih zemalja, posjet školama, razmjenu ideja s vršnjacima iz inozemstva te povećanje digitalnih, kulturnih i jezičnih  kompetencija. Učitelji su, s druge strane, kroz projekte mobilnosti imali priliku sudjelovati na brojnim stručnim usavršavanjima te posjetiti škole diljem Europe u kojima su promatrali rad svojih kolega, implementirajući najbolje primjere europske prakse u rad svoje škole. Svi su dosadašnji projekti omogućili  kontinuirani rast i razvoj svih pojedinaca i podignuli ugled škole na nacionalnoj i europskoj razini.

Nastavno na dugogodišnje iskustvo u provedbi kvalitetnih Erasmus+ projekata pokrenuta je i inicijativa projektnog tima za dobivanje Erasmus akreditacije. Kako bi Škola dobila akreditaciju, bilo je potrebno osmisliti Europski razvojni plan škole – plan koji će se u Školi provoditi u sljedećem razdoblju, projektne aktivnosti, metode evaluacije te diseminacijski plan. Prijava Škole visoko je ocijenjena (2. mjesto), a kao četiri prioritetna područja koja ćemo unaprjeđivati u godinama koje slijede su: povećanje ključnih kompetencija učenika i učitelja, komunikacija i pozitivno školsko okruženje, iskustveno učenje te internacionalizacija ustanove.

Ova akreditacija konkretno znači da će Škola do 2027. godine imati redovan i izravan pristup dobivanja sredstva za provedbu aktivnosti bez potrebe da se svake godine prijavljuje na natječaje Agencije, obzirom da je u svojoj prijavi i dosadašnjem radu dokazala visoku kvalitetu i izvrsnost u njihovoj provedbi. Na taj će način učenici i učitelji i u budućnosti imati priliku učiti, putovati i obogaćivati svoja znanja i vještine na vlastitom iskustvu.

Dobivena akreditacija će sasvim sigurno povećati broj sudionika u projektnim aktivnostima u godinama koje slijede. Trenutno je dvadesetak profesora i stotinjak učenika škole uključeno u pet aktivnih Erasmus+ projekata. To pokazuje kako dobivena akreditacija nije dobivena slučajno, već je ona rezultat ozbiljnog i predanog rada školskog projektnog tima i učitelja uključenih u projekt.

Škola je za kvalitetu provedbe i uspješnost realiziranih aktivnosti zahvalila između ostalih i Gradu Rovinju-Rovigno na iskazanoj podršci.