Accessibility icon
19.06.2019

15. BaRoMus Festival počinje uz komorni orkestar Acoustic Project i vrhunske soliste

Počevši od 20. lipnja pa sve do 16. srpnja u rovinjskoj crkvi Sv. Franje biti će održano ukupno šest koncerata.

Ovogodišnji BaRoMus Festival ugošćuje vrhunske glazbenike koje veže zajednička strast prema razdoblju baroka u glazbi. Pomno odabrani glazbenici baroku pristupaju različitim interpretativnim, estetskim ili stvaralačkim senzibilitetom upozoravajući nas na aktualnost i suvremenost glazbenih stranica koje su nadživjele povijest.

Festival i ove godine ugošćuje vrhunske soliste i ansamble koji svojim, povijesno osviještenim pristupom stranicama barokne literature nastoje što vjernije rekonstruirati zvučnu sliku odabranog perioda. Međutim, uz bok glazbenika koji su specijalizirani na polju stare glazbe stoje i priznati interpreti nove generacije koji, rušeći tabue i bez želje da budu glazbeni arheolozi, baroku prilaze na nešto drukčiji način, s vlastitim estetskim ambicijama i koji svojim glazbenim izričajem pružaju nešto suvremeniji pogled na glazbenu baštinu minulih stoljeća. Dakle, ovogodišnji BaRoMus poziva svoje posjetitelje u prostor gdje se prošlost, tradicija i sadašnjost sjedinjuju upućujući na univerzalnost jezika glazbe na valu stvaralaštva i kreacije.

Festivalska krilatica Barok: jučer-danas-sutra upravo i upućuje na koncepciju festivala koji svoje mjesto nalazi u prostoru između stvaralaštva, reprodukcije, tradicije, improvizacije, interpretacije i istraživanja odnosno između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti u sintezi zvukova minulih stoljeća i suvremenih suzvučja.

BaRoMus Festival je tijekom petnaest godina  postojanja ugostio mnoge priznate domaće i strane glazbenike i pozicionirao se u sam vrh nacionalnih manifestacija na polju ozbiljne glazbe. Ovogodišnji koncertni program okuplja neke od najpriznatijih domaćih glazbenika čime značajno obogaćuje koncertnu ponudu istarskog poluotoka koju ljubitelji klasične glazbe zasigurno neće izbjeći.

Koncertni program ovogodišnjeg BaRoMus Festivala započinje u četvrtak 20. lipnja u rovinjskoj crkvi Sv. Franje nastupom Gudačkog orkestra Acoustic Project koji će pod vodstvom koncert majstora izvesti djela A. Vivaldija, L. Boccherinija, J.B. Nerude i D. Palanovića. Kao solisti uz orkestar nastupit će violončelistica Zita Varga i trubač Vedran Kocelj.

Na koncertu će biti premijerno izvedena skladba BaRoMus Concerto Grosso koju je za 15. BaRoMus Festival skladao ugledni hrvatski kompozitor Dubravko Palanović.

U nastavku Festivala nastupa Trio Dedić – Jurković – Grappone (27. lipnja)  koji će pod vodstvom Matije Dedića izvesti svoj program Jazzy Bach. Radi se o programu koji je Dedić realizirao na poticaj BaRoMus Festivala i donosi viđenje Bachove glazbe kroz prizmu jazz glazbenika. Za album Jazzy Bach u izdanju Croatia Recordsa gostujući Trio  je osvojio nagradu Porin prije tri godine.

Slijedi koncert I.N.K. Experiment dua (2. srpnja) , dinamičnog i kreativnog udaraljkaškog dueta kojeg čine Ivana Kuljerić Bilić i Nikola Krbanyevitch. Strastvenost, spontanost i otvorenost njihovih izvedbi rezultat je umjetničke znatiželje i raznovrsnih glazbenih iskustava – od rocka i popa do suvremene, eksperimentalne i tradicionalne glazbe koja uz njihovo klasično obrazovanje čine eksplozivan koktel.

U nastavku Festivala nastupa i Kajane Pačko (4. srpnja). Ova vrsna violončelistica s međunarodnom karijerom djeluje u Njemačkoj gdje je nastupala na najznačajnijim pozornicama poput Berlinske filharmonije i velike dvorane bečkog Konzerthausa. Dobitnica je brojnih nagrada za svoj rad, a trenutno podučava violončelo na Visokoj školi za glazbu i teatar u Leipzigu (Hochschule für Musik und Theater “Felix Mendelssohn Bartholdy”). Pačko će se u Rovinju predstaviti programom naslovljenim Bach+ koji uključuje skladbe J.S. Bacha te praizvedbu kompozicije suvremenog hrvatskog skladatelja Frane Đurovića posebno pisane za ovu priliku. Na pozornici u Rovinju Kajani Pačko će se u dijelu koncerta pridružiti i istarski pijanist Sandro Vešligaj.

Capella Zriniana (9. srpnja), ansambl specijaliziran za ranu glazbu nastupit će u sastavu Marta Swaiger (glas) – Igor Paro (lutnja, barokna gitara) i Zoran Kelava (narator). Capella Zriniana okuplja umjetnike s iskustvom u povijesno obaviještenom izvođenju barokne glazbe u zajedničkom nastojanju da ožive glazbeni i poetski svijet hrvatskih plemićkih obitelji Zrinskih i Frankopana, a koncert donosi spoj poezije i ranobarokne talijanske glazbe.

Zatvaranje 15. BaRoMus Festivala obilježit će nastup sastava Harlequin Art Collective (16. srpnja) koji publici pruža neobičan i nov zvučni kolaž. Ansambl čine istaknuti hrvatski flautist Dani Bošnjak, trombonist Alan Bošnjak, vibrafonist Šimun Matišić i harmonikaš Stjepan Vuger.

Ova nesvakidašnja instrumentalna kombinacija rezultira kompaktnim i stabilnim spojem zvuka i pravo je osvježenje na hrvatskoj sceni ozbiljne glazbe. Sastav će se predstaviti izvedbom Glazbene žrtve ( Das Musikalische Opfer), jednog od kapitalnih djela velikog baroknog skladatelja J.S. Bacha.

Program BaRoMus Festivala bit će ostvaren zahvaljujući podršci Ministarstva kulture RH, Istarske županije, Grada Rovinja-Rovigno, Turističke zajednica Grada Rovinja, Adris grupe te rovinjskog  Eurotrade-a.

 

Svi koncerti počinju u 21.00 sati. Ulaz je slobodan.

Fotogalerija