Accessibility icon
08.01.2019

14. Simpozij Društva distrofičara Istre „Osnovne ljudske potrebe“

I ove godine, po treći put, učenici 3. i 4. razreda Talijanske srednje škole smjera Fizioterapeutski tehničar  sudjelovali su na 14. Simpozijumu Društva distrofičara Istre u Puli. Učenici su za simpozij pripremili istraživanje pod naslovom „Fizioterapeut-terapeut i prijatelj“, kojim su željeli provjeriti postoji li razlika u percepciji ljudskih potreba između različitih struka, između pacijenata i fizioterapeuta, među spolovima i između generacija.

Učenici su došli do zaključka da postoji razlika u percepciji potreba između ispitanika, tako ispitanici smatraju da je za učinkovitu terapiju vrlo važna ugodna atmosfera, opuštenost fizioterapeuta te kultura ophođenja terapeuta prema pacijentu a manje važnu smatraju potrebu spremnosti za slušanje osobnih problema pacijenata. U podjeli prema spolu, ženski spol je ocijenio kao važnu potrebu potrebu za razgovorom.

Što se tiće percepcije potreba između pacijenata i fizioterapeuta, pacijentima je značajno važnija: spontanost fizioterapeuta, ugodnost tijekom terapije i spremnost za slušanje osobnih problema pacijenata, dok fizioterapeuti smatraju da je spremnost za slušanje problema pacijenata nevažno. Između dobnih skupina nije pronađena statistička značajnost u razmišljanju o potrebama ali je pronađena razlika među učenicima koji su odabrali pomagačku profesiju- fizioterapiju, od učenika koji su odabrali gimnaziju, ekonomiju i hotelijerstvo.

Kroz istraživanje učenike je vodila nastavnica Merilin Modrušan, psiholog i stručna nastavnica Barbara Kercan mag. fizioterapije.

Učenici su ovim istraživanjem dobili novo iskustvo i stvorili sebi sliku kako bi jedno istraživanje trebalo izgledati. Kroz anketiranje ispitanika došli su do važnih spoznaja ne samo vezano za obrazovanje već i za njihov odgoj. Trebali su se prilagođavati različitim potrebama ispitanika, različitim dobnim skupinama. Istraživanje nije bilo lako sprovesti jer uvijek postoji problem sakupljanja broja ispitanika, često ispitanici krivo shvaćaju pitanja sa svime time su se trebalu uhvatiti u koštac.

Na kraju istraživanja učenici su zaključili da bi se istraživanje trebalo ponoviti na još većem broju ispitanika, napraviti neke korekcije što se tiće pitanja  i promijeniti neke podjele. Ali u svakom slučaju došlo se do zanimljivih rezultata  koji su osvijestili te mlade fizioterapeute koji su tek na početku svoje karijere.