Accessibility icon
27.06.2018

14. BaRoMus Festival

Barok: jučer, danas, sutra

U utorak, 26. lipnja službeno je započelo još jedno izdanje BaRoMus festivala s nastupom Zagrebačkih solista. Tradicionalno, već četrnaestu godinu za redom počevši od druge polovice lipnja pa sve do sredine srpnja, BaRoMus Festival svojoj vjernoj publici u goste dovodi međunarodno priznate umjetnike koji ovu glazbenu manifestaciju pretvaraju u pravu svečanost glazbe.

BaRoMus Festival, vođen krilaticom Barok:jučer-danas-sutra, istražuje mrežu podudarnosti između pojedinih stilova suvremene glazbene kulture i onih koji su obilježili razdoblje baroka u glazbi. S polazištem u bogatoj baroknoj glazbenoj literaturi festival posjetitelje vodi u prostor u kojem se sugestivnoj glazbenoj priči o prošlim vremenima, suprostavljaju suvremena suzvučja i moderniji  glazbeni stilovi.

Kao i dosadašnjih godina Festival ugošćuje vrhunske soliste i ansamble koji svojim, povijesno osviještenim pristupom stranicama barokne literature nastoje što vjernije rekonstruirati zvučnu sliku odabranog perioda. Međutim, uz bok glazbenika koji su specijalizirani na polju stare glazbe stoje i priznati interpreti nove generacije koji, rušeći tabue i bez želje da budu glazbeni arheolozi, baroku prilaze na nešto drukčiji način, s vlastitim  estetskim ambicijama i koji svojim glazbenim izričajem pružaju suvremeniji  pogled na glazbenu baštinu minulih stoljeća.

Dakle, ovogodišnji BaRoMus poziva svoje posjetitelje u prostor gdje se prošlost, tradicija i suvremenost sjedinjuju upućujući na univerzalnost jezika glazbe.