COVID-19 (Coronavirus: stanje i obavijesti) →
23.04.2019

11. ETNOFILm Festival etnografskog filma u Rovinju od 23.-27. travnja 2019.

Ovogodišnje trajanje festivala i festivalskih događanja nešto je dulje nego prethodne godine zbog promjene u konceptu festivala koje će doći do izražaja upravo ovim 11. izdanjem.

S obzirom na to da je 2019. godina proglašena godinom autohtonih jezika, upravo će ta tema biti okvir i poveznica za glavninu festivalskih događanja, odnosno festivalskog programa.

Na taj način se i ETNOFILm pridružuje brojnim svjetskim događanjima koja su u fokus stavila autohtone, posebno one ugrožene, jezike.

Ove godine naglasak je stavljen na dvije radionice koje će se održavati paralelno.

Prva radionica će se održati u suradnji s regionalnom Ljetnom filmskom školom Centra za vizualnu antropologiju iz Beograda i kolektivom Vizantrop.

Pod mentorstvom Relje Pekića Carića polaznici će primjenjujući i kombinirajući svoja specifična znanja kroz praktični, angažirani i istraživački rad, moći izraziti svoje ideje spajajući umjetničku i znanstvenu formu snimanjem kratkih filmova u okviru zadane teme.

Pod vodstvom Bojana Mucka i Lucije Ostrogović, po prvi put u Hrvatskoj i šire realizirat ćemo radionicu etnografskog crteža.

Uz teoretski dio, polaznici će imati zadatak razviti storyboard temeljem etnografskog terenskog istraživanja.

Radionica će uključivat terensko istraživanje Rovinja i/ili okolice i mapiranje elemenata svakodnevnice povijesne jezgre i/ili drugih zona grada.

Uz dnevni raspored ispunjen programom radionica, večernji sati namijenjeni su za tematski i sadržajno relevantna predavanja kao i za izložbe koje realizira Etnografski muzej Istre i FARO11 Udruga za razvoj kreativnih industrija.

Izdvajamo predavanje Sabine Mikelić, likovne i multimedijalne umjetnice, koja se bavi umjetničkim istraživanjem u filmu pa tako i istraživanjem odnosa između autora i protagonista.

Finale festivala je rezervirano za filmski program koji će svojim tematskim okvirom također biti posvećen autohtonim jezicima.

Prikazat će se oko šest filmova koje su ovogodišnji selektori (Tamara Nikolić Đerić i Sandra Urem) izabrali nakon odaziva autora na javno upućen poziv za filmove s jasno definiranim kriterijima.

Filmski program planiran je za petak i subotu (26. – 27.4.2019.) dok će zadnji dan festivala, subota (27.4.2019.) biti obogaćen i vrsnim glazbenim programom u formi koncerta zatvaranja 11. ETNOFILm festivala.

www.etnofilm.com

 

 

 

Fotogalerija