Accessibility icon
05.06.2019

Novi uspjeh rovinjske OŠ Jurja Dobrile u osiguravanju sredstava za usavršavanje učitelja unutar programa Erasmus+

Krajem svibnja iz Agencije za mobilnost i programe Europske unije stigle su dobre vijesti za rovinjsku Osnovnu školu Jurja Dobrile.

Naime, u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2019. godinu za program Erasmus+ za područje odgoja i općeg obrazovanja na koji su se prijavile ukupno 124 ustanove (dječji vrtići, osnovne i srednje škole) iz cijele Hrvatske, našoj su školi četvrti put odobrena sredstva za usavršavanje učitelja u inozemstvu. Do sada su se učitelji u sklopu ovog programa većinom imali priliku usavršavati na nekom od specijaliziranih tečajeva koje su odabrali, a ove godine njih četrnaestoro imat će priliku tijekom deset dana promatrati rad svojih kolega u školama u Finskoj, Danskoj, Italiji, Poljskoj, Estoniji i Velikoj Britaniji.

Projekt je prijavljen pod nazivom The 5i School: Imagination, Idea, Inspiration, Innovation, Implementationa cilj mu je poticanje svih vrsta pismenosti, posebice one čitalačke koja se smatra preduvjetom za daljnji uspjeh u školovanju djeteta, ali i reorganizacije izvannastavnih aktivnosti, osmišljavanje različitih aktivnosti za provođenje slobodnog vremena te unaprjeđenje komunikacije sa svim dionicima nastavnog provesa, ponajprije s roditeljima.

Na tragu nove Cjelovite kurikularne reforme koja od rujna ulazi u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, učitelji će promatranjem rada svojih kolega moći iz prve ruke upoznati nove metode poučavanja i motivacije učenika za učenjem, ali i napredovanje i vrednovanja učenikovih rezultata te ih implementirati u svoj rad po povratku s usavršavanja.

Projekt traje 18 mjeseci, a osim što će našim učiteljima omogućiti odlazak na stručno usavršavanje u inozemstvo, on će također omogućiti kolegama iz europskih škola dolazak u našu školu  kako bi od rovinjskih učitelja učili i u svoje poučavanje uveli metode koje naši učitelji koriste već unatrag nekoliko godina otkad su ih stekli na tečajevima u inozemstvu.

U sklopu projketa The 5i School stručno usavršavanje realizirati će šest učiteljica razredne nastave, školska pedagoginja i psihologinja, učiteljica informatike, engleskog i talijanskog jezika, biologije, ravnatelj škole i školska knjižničarka koja je ujedno i koordinatorica novog projekta.

Uz ovaj projekt, OŠ Jurja Dobrile ove školske godine provodi još dva Erasmus+ projekta i to projekt DARE and SHARE! kojem je cilj povećanje ključnih kompetencija učitelja te projekt C.H.A.N.G.E.  koji učenicima omogućuje upoznavanja tradicije i kulture zemalja uključenih u školsko partnerstvo – Španjolske, Finske, Portugala i Grčke.