Accessibility icon
16.08.2021

Istarski ronioci uz vježbu traganja i spašavanja položili vijenac na Baron Gautsch

Ove subote, 14. kolovoza, 60-ak ronilaca iz 16 istarskih ronilačkih klubova odazvalo se na vježbu traganja i spašavanja na potonulom brodu, koja se, u organizaciji Ronilačkog saveza Istarske županije i uz koordinaciju Kluba za podvodne aktivnosti Rovinj-Rovigno, održala na olupini Baron Gautsch.

Vježba je, navodi predsjednik KPA Rovinj-Rovigno, Davide Brattoni, uspješno odrađena unatoč jakom strujanju mora, a kao dežurni ronilac angažirana je rovinjska Javna vatrogasna postrojba.

U sklopu spomenute vježbe, ronioci su iskoristili priliku kako bi obilježili 107. godišnjicu potonuća Baron Gautscha, te položili vijenac u sjećanje na njegove žrtve. Njihov se točan broj ne zna, no nagađa se kako se radi o 150 do 250 ljudi, poglavito žena i djece, koji ujedno čine prve civilne žrtve Prvog svjetskog rata.

Ovogodišnjem obilježavanju obljetnice potonuća pridružio se i Muzej Grada Rovinja-Rovigno, pa su tako počast žrtvama odali i na brodu, gdje je glazbu koja se slušala uoči Prvog svjetskog rata na violini izvodio Milan Grbić.

Podsjećamo kako se u sklopu ciklusa „Potonuli brodovi“ u rovinjskom Muzeju do konca rujna može razgledati upravo izložba o Baron Gautschu. Više o izložbi pročitajte na službenoj stranici rovinjskog Muzeja.

Fotogalerija