Accessibility icon
17.12.2021

Gradonačelnik Paliaga obišao radove u Muzeju

Gradonačelnik Marko Paliaga obišao je jučer radove koji se odvijaju u Muzeju Grada Rovinja-Rovigno. Riječ je o kompleksnim i značajnim zahvatima koji obuhvaćaju arheološka istraživanja u prizemlju i geomehanička istraživanja za potrebe izrade glavnog projekta rekonstrukcije Muzeja ukupne vrijednosti od 496.035 kn koja financira Ministarstvo kulture i medija s iznosom od 250.000 kn, dok preostali iznos pokriva Grad Rovinj-Rovigno. Radi se o pripremnom radovima za cjelovitu rekonstrukciju svih objekata u kojima djeluje Muzej, odnosno palače Califfi (Crvena zgrada)  i susjednih zgrada sukladno suvremenim muzejskim standardima uz postavljanje prvog stalnog postava (trajna izložba koja prikazuje prošlost, kulturnu i prirodnu baštinu Rovinja i teritorija, njegove specifičnosti i bogatstva) gdje će Rovinjcima i turistima predstaviti bogata prošlost i kultura Rovinja od prapovijesti do suvremenosti. Napravljen je idejni projekt, a otvaranje oslika, arheološka i geomehanička istraživanja su preduvjet uspješne realizacije glavnog projekta odnosno stalnog postava.

Izvodi se i sanacija čuvaonice likovnih djela, a koja obuhvaća sanaciju krova, tavanske međukatne konstrukcije i međukatne konstrukcije 3. kata dijela Žute zgrade ukupne vrijednosti od 653.191 kuna. Taj je zahvat sufinanciran od strane Grada Rovinja-Rovigno i Ministarstva kulture i medija koje učestvuje sa 150.000 kuna. U Žutoj zgradi radovi se izvode s ciljem poboljšanja uvjeta čuvanja bogatog fundusa likovnih djela u međurazdoblju do izgradnje muzejske čuvaonice i cjelovite rekonstrukcije muzeja

Gradonačelnik je obišao i 2. kat palače Califfi gdje je u rujnu  Hrvatski restauratorski zavodu nastavio s otkrivanjem zidnim oslika. Radove u vrijednosti od 100.000 kuna je financirani su iz sredstva koja  Hrvatski restauratorski zavod  osigurava Ministarstvo kulture i medija.  Iz istog izvora i uz sufinanciranje Grada Rovinja-Rovigno u Zagrebu je u tijeku restauracija baroknih vrata obiteljske kapelice i baroknih balkonskih vrata .

«Dugoročan je cilj da Rovinjci dobiju muzej kakav zaslužuju, a koji se istovremeno uklapa i u strategiju razvoja grada i turizma. Želja nam je svim posjetiteljima na cjelovit način predstaviti i dočarati kako je nastajala ljepota koju danas baštinimo i koja je temelj suvremenog razvoja Rovinja. Vjerujem  da ćemo prenoseći znanja i spoznaje pridonijeti da se još dublje cijeni i čuva ambijent u kojemu živimo i radimo», izjavila je Tajana Ujčić ravnateljica Muzeja Grada Rovinja-Rovigno.

«U tijeku su arheološka istraživanja kojima je obuhvaćeno cijelo prizemlje zgrade muzeja – objašnjava dr.sc. Josip Višnjić koji vodi istraživanja koje provodi Služba za arheološku baštinu Hrvatskog restauratorskog zavoda–. Dosadašnja istraživanja otkrila su neke vrlo zanimljive podatke vezane uz najraniju povijest grada. Naime, pronađeni su nalazi koji svjedoče o ponovnom naseljavanju rovinjskog otoka u nesigurnim vremenima kasne antike. Među njima se ističu ostatci stambenih objekata i brojni pripadajući pokretni arheološki nalazi iz kasnoantičkog i ranosrednjovjekovnog perioda. Nesigurna vremena uvjetovala su potrebu izgradnje gradskih bedema čiji su ostatci također pronađeni prilikom istraživanja. Otočni položaj tog naselja potvrđen je i nalazima prvotne gradske rive koja je na istočnoj strani bila okrenuta najbližem kopnu. U nastavku istraživanja očekuju se novi zanimljivi podatci o povijesti i svakodnevici najranijih stanovnika našeg grada».

Gradonačelnik Marko Paliaga je pohvalio ovaj projekt kojim će se prestiž ove važne rovinjske institucije podići na viši nivo, pritom otkrivši i neprocjenjivo vrijedna otkrića i nalaze koji će upotpuniti saznanja naše ranije povijesti.