COVID-19 (Coronavirus: stanje i obavijesti) →
30.07.2019

Carera – najpoznatija trgovačka ulica u Rovinju

Grad Rovinj-Rovigno u najatraktivnijoj i najpoznatijoj trgovačkoj ulici Careri raspolaže sa ukupno 57 poslovnih gradskih prostora koji u gradski proračun mjesečno donose otprilike 90.000,00 kuna bez PDV-a. Preostalih 50-ak trgovina se nalazi u privatnim prostorima.

U toj se ulici nalaze trgovine odjeće, obuće, prehrambenih proizvoda, ljekarna, papirnica, suvenirnice, kožne galanterije, filigrani i zlatarne.

Cilj Grada je da Carera postane ulica brendiranih proizvoda a kako bi to postigli, zakupcima se daju određene beneficije te se ujedno propisuje i vrsta robe koja se može prodavati.

Gradskom Odlukom o zakupu poslovnog prostora uređena su sva pitanja u svezi davanja u zakup, kao visina zakupnine koja ovisi o djelatnosti koja se obavlja u poslovnom prostoru, odnosno:

  • Filigrani i zlatari
  • Ugostiteljstvo i turizam
  • Financijske, tehničke, pravne, poslovne i ostale usluge
  • Trgovine „brendiranim“ proizvodima
  • Trgovine ostalim proizvodima koji nisu „brendirani“
  • Industrija i ostali obrti
  • Poljoprivreda, tradicijski obrti, deficitarne djelatnosti
  • Ustanove i političke stranke

U zakupninu je uključena zajednička pričuva dok se troškovi komunalne naknade, odvoza smeća i sl. plaćaju posebno.

Grad je uložio velike napore u uređenje svojih poslovnih prostora poskidavši nakaradne reklame i uvodeći pravila ponašanja za nove zakupce poslovnih prostora.

Radi stvaranja uvjeta za povećanje zaposlenosti te cjelogodišnje poslovanje, zakupnici gradskih poslovnih prostora koji u istima obavljaju sljedeće djelatnosti: filigranska i zlatarska, ugostiteljska, turističke agencije, trgovine brandiranim proizvodima i trgovine ostalim proizvodima osim prehrambenih ili pretežito prehrambenih proizvoda, i koji posluju u istima najmanje 10 mjeseci u kalendarskoj godini imaju pravo na smanjenje zakupnine od 15%.

Ujedno su radi očuvanja pročelja na području kulturno-povijesne cjeline dostupne upute za ishođenje odobrenja uređenja pročelja, odnosno natpisa, tende i ostalih elemenata, a sve s ciljem da idejno rješenje bude u skladu s uvjetima uređenja te da ima pozitivno mišljenje nadležnog konzervatora.

Tijekom ljetnih mjeseci komunalni redari u suradnji sa policijskim službenicima PP Rovinj kontinuirano provode kontrole nedozvoljene vožnje biciklom te električnim romobilom i mopedom u ulici Carera odnosno unutar pješačke zone.

U ulici Carera se dnevno po nekoliko puta odvozi otpad te se ujedno svakodnevno ulica održava, čisti/pere.

“Cilj je da ulica Carera dosegne onu razinu koju svi građani a i brojni gosti očekuju te će Grad i dalje ulagati velike napore da to i postignemo.” – zaključio je gradonačelnik Paliaga.