Accessibility icon
12.11.2019

U petak interaktivna radionica na temu muškog zdravlja

U petak, 15. studenog,  u prostorijama Zajednice Talijana “Pino Budicin” u Rovinju, s početkom u 17.30 sati, održati će se interaktivna radionica posvećena muškom zdravlju.

Radionicu organizira udruga “Martišnjak z muštaci”, a predavač je predsjednik Udruge, dr. Predrag Mamontov.

Udruga “Martišnjak z muštaci” osnovana je u Rovinju 2017., na tragu globalne javnozdravstvene inicijative Movember, fondacije osnovane 2003. godine u Australiji, koja je aktivna u 21 zemlji svijeta, a svrstana je među 100 najvećih nevladinih, neprofitabilnih udruga i financira 1200 važnih projekata. Glavni cilj udruge je na edukativan, zanimljiv i zabavan način podići svijest o muškim bolestima modernog doba, prvenstveno misleći na tumore prostate i testisa te psihičke poremećaje koji dovode do samoubojstava.

U današnje vrijeme tumor prostate najčešći je tumor kod muškaraca u razvijenim zemljama, tumor testisa je bolest isključivo mlađih muškaraca (od 15. do 40. godine života) dok je depresija vrlo čest poremećaj mlađih ljudi koji se ne prepoznaje i koji ako se ne liječi dovodi do samoubojstva kod 25% pacijenata.

Ove tri bolesti (tumor prostate i testisa te depresija) odgovorne su za 25% (četvrtinu) smrti mladih muškaraca umrlih do 50. godine života u razvijenim zemljama. Zajedničko obilježje danas, svih triju ranije navedenih bolesti, jest mogućnost uspješnog liječenja ukoliko se na vrijeme prepozna i otkrije te ozbiljna stigmatiziranost sredine kada treba govoriti o ovim bolestima. Ove bolesti su kod nas još uvijek tabu, a to je razlog zašto se iste kasno otkrivaju i teško ili nikako liječe.

Pregledi osiguravaju prepoznavanje i otkrivanje bolesti u ranim fazama kada je bolest moguće uspješno i racionalno liječiti. Muškarci se danas suočavaju sa vrlo ozbiljnim zdravstvenim problemima a o tome malo ili ništa ne govore. Mi želimo promijeniti lice muškog zdravlja jer znamo da danas muškarci žive kraće od žena i značajno su bolesniji od žena ali o tome ne žele govoriti a što za posljedicu ima upravo to da žive kraće i da su bolesniji.

Udruga  “Martišnjak z muštaci”, kroz brojne aktivnosti želi na jedan noviji, inovativniji i kreativniji način pristupiti muškarcima, organizirajući između ostaloga edukativne radionice za građanstvo na kojima kroz interaktivnu diskusiju muškarci mogu dobiti kvalitetnu informaciju uz mogućnost postavljanja pitanja, komentiranja problema i predlaganja novijih modela i slično. Radionice imaju moderan koncept gdje sudionici mogu pitati i konzultirati se o svoj bolesti. Na radionicama postoji mogućnost organizacije i upućivanja na preglede određenog broja građana. Ukoliko bi zanimanje za preglede bio jako velik postoji mogućnost organiziranja tzv. ambulante za preventivne preglede u narednom razdoblju.

Udruga je tijekom 2017., 2018, i 2019. godine organizirala preko 60 radionica u više gradova i općina Istarske županije. Udruga je organizirala i preko 20 radionica za učenike osnovnih i srednjih škola Rovinja.

Interes građana bio je velik te su se radionice pokazale kao pravi instrument za informiranje građanstva o ozbiljnim zdravstvenim problemima s kojima se suočavaju muškarci a koje su još uvijek tabu tema.