Accessibility icon
05.08.2020

(Hrvatski) Obilježena 25. obljetnica «Oluje»

Obilježena 25. obljetnica «Oluje»
Povodom obilježavanja državnog blagdana Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja predstavnici javnog i političkog života grada položili su cvijeće i zapalili svijeće podno Središnjeg križa na gradskom groblju Laste.
Vijenac su položili gradonačelnik Marko Paliaga i predsjednik Gradskog vijeća Valerio Drandić, dok je Je ovom činu odavanja počasti i blagoslova prisustvovao i dogradonačelnik Marino Budicin, a osim predstavnika Grada bili su prisutni predstavnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata, UDVDR-a te HRVIDR-e kao i predstavnici gradskih poduzeća, žurnih službi, udruga, mjesnih odbora i vijeća nacionalnih manjina.
Kao što je podsjetio gradonačelnik Marko Paliaga u prigodnom govoru četvrtog kolovoza 1995. godine počela je oslobodilačka vojno-redarstvena akcija “Oluja” tijekom koje su nakon četiri godine okupacije oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a najveći uspjeh postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske oslobodili Knin.
Među 200.000 hrvatskih vojnika i redarstvenika koji su sudjelovali u akciji bilo je i brojnih naših sugrađana koji su, u najvećem dijelu, bili mobilizirani u 119. brigadi, u 35. inžinjerijsko-pontonirskoj bojni, u domobranskoj pukovniji, u policiji i specijalnoj policiji, u dobrovoljačkim postrojbama, Zboru narodne garde i elitnim gardijskim brigadama.
Minutom šutnje odana je počast poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata, nakon čega je rovinjski župnik monsinjor Vilim Grbac molitvom za sve poginule i nestale branitelje priveo kraju komemoraciju posvećenu 25. obljetnici vojno redarstvene akcije „Oluja“.

Foto