Accessibility icon

Plava zastava

ŠTO JE PLAVA ZASTAVA?

Plava zastava je naziv projekta za očuvanje mora i obale koji se u Europi provodi od 1987. godine, a kojim su obuhvaćene plaže i marine.
Od 2000. godine projekt se provodi i u ostalim dijelovima svijeta. Plava zastava simbolizira očuvan, siguran i ugodan okoliš za zabavu, relaksaciju i rekreaciju.
Plaže i marine kojima je dodijeljena Plava zastava nude kvalitetne usluge, imaju čistu obalu, te su uredne i primjereno opremljene. Ovaj prestižan simbol dodjeljuje se isključivo onim plažama i marinama koje udovoljavaju zahtjevima koji se postavljaju prema određenim kriterijima, no ono što im je zajedničko je to da u svakom trenutku vode brigu o kakvoći mora i obale, edukaciji te informiraju javnost o očuvanju okoliša.
Nagrada se dodjeljuje na razdoblje od godinu dana i treba se svake godine ponovno zaslužiti. Plava zastava može se čak i oduzeti plaži tijekom godine ukoliko dođe do pogoršanja stanja na njoj.
Svake se godine objavljuje novi popis s dodijeljenim Plavim zastavama, pa su se tako na popisu plaža sa plavim zastavicama ove godine našle sljedeće rovinjske plaže:

– Plaža Sv. Andrija Crveni otok,
– Plaža Zabavni centar T.N. Villas Rubin,
– Plaža autokampa Polari,
– Plaža TN Amarin,
– Plaža autokampa Veštar.

Više informacija o Plavoj zastavi može se pročitati na http://www.lijepa-nasa.hr/plava-zastava.html

REGIONALNI PROGRAM UREĐENJA I UPRAVLJANJA MORSKIM PLAŽAMA U IŽ
https://www.istra-istria.hr/index.php?id=4448