Accessibility icon
21.03.2020

U Istri ukupno 25 zaraženih

Tijekom današnjeg obraćanja javnosti Stožer CZ Istarske Županije izvjestio je o trenutačnom stanju u Istarskoj Županiji.
Trenutno je sveukupno u Istri 25 oboljelih od koronavirusa COVID-19. Kao što je napomenuo ravnatelj HZZJZ-a Istarske županije Aleksandar Stojanović, u ovom se trenutku epidemija nalazi u uzlaznoj fazi, što je bilo i za očekivati. Iz Stožera podsjećaju da daljnji rast ovog trenda ovisi isključivo o suradnji građana te njihovom pridržavanju mjerama.
Što se tiče novozaraženih osoba, radi se o bliskim kontaktima već zaraženih osoba iz Buja, Umaga i Brtonigle.
Stojanović je i naglasio kako je prosječna dob zaraženih u Istri i u Hrvatskoj 42 godine, te da se radi o radno aktivnome stanovništvu, ponajviše o povratnicima, radnicima i osobama koje su aktivno koristile izlazak iz države.
Međutim, iz poslijednjiih nalaza vidljivo je kako raste broj starijih koji su zaraženi koronavirusom, što je ujedno i rizičnije.
Upravo su zato, iz Stožera apelirali na osobe starije dobi da ne izlaze iz kuće kako se ne bi izložile riziku oboljevanja.
Iz Stožera su osudili slučajeve kršenja samoizolacije i sebičnih ponašanja kojima se produžava tijek onog u čemmu se sad nalazimo.