COVID-19 (Coronavirus: stanje i obavijesti) →
14.09.2019

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća započelo obilježavanje Dana grada i blagdana sv. Eufemije

Svečana sjednica Gradskog vijeća koja se održala ovog petka u Multimedijalnom centru naznačila je početak programa povodom blagdana sv. Eufemije i Dana grada.

Na sjednici su se prisutnima obratili predsjednik Gradskog vijeća Valerio Drandić, gradonačelnik Marko Paliaga, te zamjenik župana koji obnaša dužnost Župana Fabrizio Radin.

– Svjesni kako za perspektivu, vrijednosti nije dovoljno samo čuvati, već ih treba i stvarati, vijećnice i vijećnici Gradskog vijeća proteklih godinu dana raspravljali su i usvojili 175 točaka dnevnog reda, između kojih je i Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, Program kreditiranja poduzetnika i obrtnika te Program poticanja razvoja poduzetništva. Posebno mjesto u nizu važnih donesenih odluka ima i jednoglasno usvojena Deklaracija u svezi zaštite prostora od bespravne gradnje”, izjavio je Valerio Drandić.

Kratkim je videom uzvanicima prikazano koji su sve projekti uspješno odrađeni ovih godinu dana, dok se gradonačelnik Grada Rovinja osvrnuo na one investicije koje nas očekuju: bazenski kompleks pri bolnici dr. Martin Horvat, komunalna lučica San Pelagio, preseljenje autobusne stanice na Concettu, uređenje Trga maršala Tita i okolnih trgova te brojne druge.

Svečana je sjednica, između ostalog, posebna i zbog dodjele nagrada laureatima ovoga grada za njihov rad, zasluge i doprinos zajednici.

Medalju Grada za promociju i očuvanje iskonske rovinjske eno-gastronomske tradicije zaslužio je Sergio Ferrara. Nadalje, medalja Grada za unaprjeđenje rovinjskog sportskog sustava dodijeljena je Gianniju Roccu. Još je jedna vlasnica medalje Grada Rovinja doktorica medicine Vlasta Skopljak, a nagrađena je za dugogodišnji doprinos postignut na prevenciji i suzbijanju zaraznih bolesti.

Plakete Grada Rovinja dodijeljene su Komornom zboru “Rubino” za ostvarene uspjehe i promicanje zborskog pjevanja, zatim rasadniku “Darko” za  dugogodišnji doprinos razvoju poljoprivrede i hortikulture na Rovinjštini te Udruzi “Seljanske maškare” koja radi na promicanju i unaprjeđenju pustnih običaja Rovinjskog Sela te uspješno prenosi tu ljubav na mlađe generacije.

Nešto kasnije, u popodnevnim satima, na bazenu “Delfin” započeo je vaterpolo turnir, dok je u Domu kulture predavanjima i prezentacijama započeo prvi Dan mladih Istarske županije, manifestacija nastala na inicijativu Savjeta mladih grada Rovinja, u suradnji sa savjetima Istarske županije, Pule, Pazina, Novigrada, Buzeta, Labina i Poreča.

Prisutnima se obratio rovinjski gradonačelnik, Marko Paliaga, ponosan što se prvi takav dan održava upravo u Rovinju, a podržala ih je i zamjenica župana, Giuseppina Rajko, zaželjevši im uspješan dan. Uslijedila su raznolika tematska predavanja na kojima su predavači mladima približili svoj rad, upoznali ih s raznolikim projektima, podijelili s njima primjere dobre prakse i pričali o svom iskustvu, dok su za kraj predstavljene aktivnosti rovinjskog Savjeta mladih u proteklih godinu dana, pri čemu se ističe projekt približavanja rada Gradske uprave mladima kojega su provodili u rovinjskim srednjim školama.

Osim edukativnog djela, večer je završila u veselom tonu, na glavnom gradskom trgu uz Night Express band, a u nešto kasnije sate i uz Dj So Chic.

U večernjim se satima također održao klavirski recital Chiare Bertoglio u crkvi sv. Franje, a u organizaciji Zajednice Talijana “Pino Budicin”.