Accessibility icon
23.09.2019

Projekt “Duž pruge Rovinj-Kanfanar” u gradskoj palači

Talijanska srednja škola Rovinj i ove je godine sudjelovala u projektu institucionalizacije zavičajne nastave, ovoga puta s temom “Duž pruge Rovinj-Kanfanar”. Marljivi su učenici nedugo zatim s projektom upoznali i sugrađane prezentacijom istog u Multimedijalnom centru, a do kraja rujna moguće ga je pogledati i u prizemlju gradske palače, na njenom samom ulazu.

Na projektu su zajedničkim snagama radili učenici Talijanske srednje škole: Alessio Giuricin, Sara Jozić, Gaia Poretti, Nikea Cafolla, Nikol Oblak, Gaia Banco, Nathan Berto, Ian Čikada, Valentina Morožin, Leonardo Piccinelli, Chiara Rocco, Giovanni Battista Uggeri Michelin, Iris Bolšec, Korana Hamer, Kiara Maurović i Lavinia Jelena Terzić s voditeljima, Mariom Sciolis, Markom Kalčićem, Tomislavom Bišićem Pauletićem i Lukom Nrekom.

Posjetili su tako Državni arhiv u Pazinu, kanfanarski željeznički kolodvor, te propješačili različite rute željeznice. Imali su također priliku razgovarati s Virgiliom Giuricinom, Deliom Quarantotto, sa zapovjednikom JVP-a Rovinj, Evilijanom Gašpićem, Nikolom Medelinom, kao i s Jovom Aćimovićem, kustosom Željezničkog muzeja u Pazinu, a svatko od njih otkrio im je zanimljive detalje i pružio im nove informacije o odabranoj temi.

Nakon svih novih saznanja, učenici su započeli s izradom makete željeznice, a sve su dobivene podatke pažljivo ispisali u knjigu o njihovom projektu. U njoj je, umjesto zaključka, moguće pronaći nekoliko novih ideja za revitalizaciju željeznice, među kojima stoji: napraviti biciklističku stazu, zatim vlak-restoran, vlak zdravlja s raznim Spa ponudama, te ponuda vožnje vlakom prepuna specijalnih efekata za ljubitelje akcije.

Fotogalerija