Accessibility icon
17.12.2021

Predstavljen projekt “Kako je dela nono, tako to dela nuk”

Ovog je petka u prostorijama restorana Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj predstavljena knjiga „Kako je dela nono, tako to dela nuk“, nastala kao rezultat projekta ovdašnjih inovativnih i prije svega marljivih učenika i njihovih mentora u sklopu Institucionalizacije zavičajne nastave Istarske županije.

Srednjoškolci iz „Eugen Kumičića“ u spomenutome projektu koji potiče očuvanje istarskog zavičajnog identiteta i tradicijske kulture, sudjeluju već treću godinu za redom, a prošle su godine iznjedrili izuzetno vrijednu kuharicu koja čuva tradicijske recepte mediteranske kuhinje naših starijih.

Koordinatorica ovog projekta, Tanja Ranić Rovis, inače profesorica kulturno-povijesne baštine u ovoj srednjoj školi, objašnjava kako su kao temu odabrali upravo našu, mediteransku prehranu, jer je ista još 2013. godine uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

Za pomoć u realizaciji ovog hvalevrijednog projekta obratili su se rovinjskoj Udruzi Batana, koja je i sama uvrštena u UNESCO-v Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine, pa se kao takva nametnula kao nezaobilazni partner.

Doveli su tako vrsnog kuhara Sergia Ferrara, pod čijom su dirigentskom palicom, a uz pomoć stručnih učitelja kulinarstva Sandre Živolić i Tihomira Horvata, učenici naučili, ali i redefinirali starinske recepte, spojivši tako dvije generacije.

Ideju o stvaranju ove kuharice, objašnjava ravnatelj ovdašnje škole, Emil Nimčević, otvorila je Batanina kuharica „Recepti iz Kuće o batani“, koja je javnosti poznata od 2006. godine, a na čijem su drugom izdanju s dva recepta sudjelovali i učenici ove škole 2019. godine.

Knjiga “Kako je dela nono, tako to dela nuk” je tiskana u vlastitoj naknadi škole, sredstvima Županije. S obzirom na to da im je, kako navodi Ranić Rovis, misija diseminacija znanja, kuharica je ispisana na četiri jezika. Ona je šarenog oblika, čiji je dizajn smislila upravo profesorica Tanja, uz suradnju rovinjske udruge Faro11 koja vjerno podržava projekte ove škole.

U knjizi su tako prezentirana jela poput slanih inćuna, miješane pržene ribe, sardona u tempuri ili nezaobilaznih fritula u čokoladnoj košarici.

„Želimo podijeliti znanje koje smo stekli radeći s kuharima i drugim članovima Batane. Učenici odlično reagiraju na takve suradnje. Vole sve projekte koji se malo odmiču od tradicionalne škole, pa je to svojevrsni iskorak u nešto drugo, primjerice u prošlost“, izjavila je idejna inicijatorica projekta, Ranić Rovis.

Na navedeno se nadovezao i ravnatelj Nimčević zaključivši:

“Udruga o batani uistinu radi na tome kako bi sačuvala rovinjsku tradiciju u kuhanju, kako bi ona ostala generacijama nakon nas. Mi kao škola možemo i dalje baštiniti tu kuhinju kako kroz nastavu koju učenici provode u školi, tako i kroz catering kojega škola provodi na području grada Rovinja, ali i šire.“

Knjigu su ravnatelj i voditeljica projekta prezentirali predstavnicima medija, suradnicima i partnerima, prijateljima, te predstavnicima Grada Rovinja-Rovigno.

Fotogalerija