Accessibility icon
22.01.2018

Panjoka, Dobravac, Iskra, Orbanić i Rajko – šampioni “Antonje”

U organizaciji udruge «Agrorovinj» i Mjesnog odbora Rovinjsko Selo te pod pokroviteljstvom Grada proteklog vikenda u Rovinjskom Selu je održana 27. «Antonja» – Smotra vina Rovinjštine, 15. izložba maslinovih ulja i 5. Festival istarske supe.

U petak 19.  siječnja u prepunoj dvorani seljanskog Doma kulture na otvaranju smotre posjetitelje su pozdravili predsjednik MO Rovinjsko Selo Vlado Cvitić, predsjednik «Agrorovinja» William Uljanić, pročelnik za poljoprivredu Istarske županije Ecio Pincan i rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga koji je pohvalio vrijedne maslinare i vinare i istaknuo da će Grad i dalje podupirati razvoj agrara na Rovinjštini.

Za 27. Smotru vina  prijavila su se 44 proizvođača sa područja Rovinjštine, a analiza uzoraka pod šiframa izvršena je u Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču. Kao i proteklih godina, i ovoga puta je u kategoriji bijelih vina dominirala istarska malvazija. Za izradu vina modernom tehnologijom šampionsku titulu ponio je poljoprivredni obrt Panjoka. Osim njega, u ovoj kategoriji zlatne plakete dobili su još Dobravac, Vivoda i Fameja Matošević. Tradicionalnom tehnologijom najbolja bijela vino ima Davor Iskra. Kod crnih vina zlato i prvu nagradu dobio je Romano Orbanić, dok je sa modernom tehnologijom najuspješniji Damir Dobravac. Uz njega, zlatne medalje za crna vina imaju još Fameja Matošević i PO Vivoda.

Za izložbu maslinovih ulja Rovinjštine prijavio se rekordan broj maslinara – čak 85. Da je kvaliteta ulja izuzetno dobra potvrđuje analiza Zavoda za javno zdravstvo iz Pule i Udruge senzornih analitičara koji su čak 66 uzoraka nagradili zlatnom medaljom. Šampion u proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja je Branko Rajko.

U subotu 20. siječnja održan je 5. Festival istarske supe na kojem se 7 ekipa natjecalo u izradi ove tradicionalne istarske delicije. Za ovo natjecanje učenici osnovnih škola pod mentorstvom svojih nastavnika izradili su bukalete, a udruga «Faro 11» kreirala je «Supa box» u kojoj se nalazi sve potrebno za izradu istarske supe.

Od 7 ekipa koje su se natjecale u pripremi istarske supe (KUD «Stjepan Žiža», Udruženje obrtnika Rovinj, Srednja škola «Eugen Kumičić» iz Rovinja, Hotelijersko turistička škola «Anton Štifanić» iz Poreča, te ekipe «Hrast» iz Motovuna, «Rekreativo» iz Rovinjskog Sela i «Čuvari istrijanskih užanci» iz Žminja), najbolju supu prema tradicionalnoj recepturi pripremila je ekipa «Hrast» iz Motovuna, dok su «Čuvari istrijanskih užanci» iz Žminja pobijedili u kategoriji najbolje kreativne supe.

Svečano otvaranje «Antonje 2018» popraćeno je nastupom članova KUD-a «Stjepan Žiža» i Udruge umirovljenika, a dvodnevna manifestacija u čast Antuna Opata završena je u subotu navečer nastupom Gustafa, Anelida i Magnolije.

Fotogalerija