COVID-19 (Coronavirus: stanje i obavijesti) →
04.04.2019

Otvorenje izložbe povodom 75. obljetnice osnutka talijanskog bataljuna “Pino Budicin”

Ovog je četvrtka pred prepunim Multimedijalnim centrom Rovinj svečano otvorena izložba povodom 75. obljetnice osnutka talijanskog bataljuna “Pino Budicin”.

– Želimo da naši mladi, kao i mi, budu ponosni na svoje korijene i na svoju antifašističku prošlost. Više od svega želimo da odrastaju sa znanjem kako su hrvatski i talijanski antifašisti i aktivisti ovog kraja, boreći se pod zvijezdom petokrakom, bili dio svjetske antifašističke koalicije koja je porazila dva najveća zla 20. stoljeća, zla protiv čovječnosti: fašizam i nacizam. Dopustili smo, iako nam to nije bila namjera, da nam odrastaju generacije zbunjene površnim, netočnim, revidiranim lekcijama o događajima Drugog svjetskog rata. Nismo mogli utjecati na reformu školstva, niti na ishitrene izjave naših dužnosnika. Ono što možemo jest djecu našeg kraja učiti o fašizmu i antifašizmu, a ova je izložba dobar početak borbe za znanjem o povijesnim činjenicama, izjavio je Marko Paliaga, rovinjski gradonačelnik, koji je time svečano otvorio ovu izložbu.

Osim što je izložbom obilježena 75. obljetnica osnutka spomenutog bataljuna, obilježena je i 65. godišnjica djelovanja rovinjskog Muzeja, osnovanog 1954. godine s primarnim ciljem da prikuplja, čuva i izlaže građu vezanu uz sudjelovanje Talijana u Narodnooslobodilačkoj borbi.

Otvorenju izložbe nazočio je i Ivan Paulišić, inače jedini živući borac ovog bataljuna koji je brojio preko 200 ljudi i čiji su borci bili odlikovani, a drug Tito se, kako navodi Paulišić, njima ponosio.

Ova izložba ostvarena je na inicijativu i uz sredstva Grada Rovinja, u organizaciji Muzeja grada Rovinja, uz pomoć Pučkog otvorenog učilišta Rovinj. Izložbu je oblikovao dizajner Mauricio Frlin, dok je Dino Kačić odsvirao klasičnu verziju poznatih partizanskih pjesama, a u pripremi izložbe uvelike je pomogla i Javna vatrogasna postrojba Rovinj.

Građani će izložbu moći pogledati uz stručno vodstvo kustosice do utorka, 23. travnja 2019., a to će moći učiniti u vremenu od 10.00 do 12.00 i od 18.00 do 20.00 sati, svakim danom osim nedjelje.

Fotogalerija