Accessibility icon
04.04.2019

Otvorenje izložbe povodom 75. obljetnice osnutka talijanskog bataljuna “Pino Budicin”

Ovog je četvrtka pred prepunim Multimedijalnim centrom Rovinj svečano otvorena izložba povodom 75. obljetnice osnutka talijanskog bataljuna “Pino Budicin”.

– Želimo da naši mladi, kao i mi, budu ponosni na svoje korijene i na svoju antifašističku prošlost. Više od svega želimo da odrastaju sa znanjem kako su hrvatski i talijanski antifašisti i aktivisti ovog kraja, boreći se pod zvijezdom petokrakom, bili dio svjetske antifašističke koalicije koja je porazila dva najveća zla 20. stoljeća, zla protiv čovječnosti: fašizam i nacizam. Dopustili smo, iako nam to nije bila namjera, da nam odrastaju generacije zbunjene površnim, netočnim, revidiranim lekcijama o događajima Drugog svjetskog rata. Nismo mogli utjecati na reformu školstva, niti na ishitrene izjave naših dužnosnika. Ono što možemo jest djecu našeg kraja učiti o fašizmu i antifašizmu, a ova je izložba dobar početak borbe za znanjem o povijesnim činjenicama, izjavio je Marko Paliaga, rovinjski gradonačelnik, koji je time svečano otvorio ovu izložbu.

Osim što je izložbom obilježena 75. obljetnica osnutka spomenutog bataljuna, obilježena je i 65. godišnjica djelovanja rovinjskog Muzeja, osnovanog 1954. godine s primarnim ciljem da prikuplja, čuva i izlaže građu vezanu uz sudjelovanje Talijana u Narodnooslobodilačkoj borbi.

Otvorenju izložbe nazočio je i Ivan Paulišić, inače jedini živući borac ovog bataljuna koji je brojio preko 200 ljudi i čiji su borci bili odlikovani, a drug Tito se, kako navodi Paulišić, njima ponosio.

Ova izložba ostvarena je na inicijativu i uz sredstva Grada Rovinja, u organizaciji Muzeja grada Rovinja, uz pomoć Pučkog otvorenog učilišta Rovinj. Izložbu je oblikovao dizajner Mauricio Frlin, dok je Dino Kačić odsvirao klasičnu verziju poznatih partizanskih pjesama, a u pripremi izložbe uvelike je pomogla i Javna vatrogasna postrojba Rovinj.

Građani će izložbu moći pogledati uz stručno vodstvo kustosice do utorka, 23. travnja 2019., a to će moći učiniti u vremenu od 10.00 do 12.00 i od 18.00 do 20.00 sati, svakim danom osim nedjelje.

Fotogalerija