Accessibility icon
14.08.2018

Održana “Grisia 2018”

U nedjelju 12. kolovoza rovinjska starogradska ulica Grisia, što se uspinje od Balbijevog luka prema platou crkve svete Eufemije, ponovo je po tko zna koji pretvorena u jednodnevnu slikarsku republiku na otvorenom. Na zidove uličnih pročelja svoja slikarska djela izložilo je više od stotinu autora – akademskih umjetnika, studenata likovnih akademija, samoukih slikara i djece.

Ovu drevnu uličnu izložbu u ime organizatora otvorila je profesorica Marija Smolica, ravnateljica Zavičajnog muzeja grada, uz glazbenu podršku Livija Morozina, poznatog istarskog kantautora.

Realizaciju ove najveće jednodnevne izložbe na otvorenom u našoj zemlji omogućili su Grad Rovinj, Turistička zajednica, Županija i «Maistra».

Kao i do sada, na zatvaranju «Grisie» u 19 sati viši kustos Zavičajnog muzeja Dario Sošić proglasio je dobitnike otkupnih nagrada. Tako je prva nagrada u iznosu od 4.500 kuna i istarski pršut otišla u ruke Gorana Musića.

Drugu nagradu – također 4.500 kuna i sir, odlukom žirija u sastavu Mirjana Paula Ferenčić, Paola Toffolutti i Lorena Livay,  dobio je Šimun Tolić, treću i četvrtu Mija Marković i Dijana Zrnić. Petu otkupnu nagradu  sponzor «Maistra» dodijeljena je Anji Leko.

U okviru ovogodišnje «Grisie» Zavičajni muzej grada organizirao je sedmodnevni kamp studenata likovnih akademija iz Zagreba i Beograda. Uz to, u ulici Garzotto najmađi su crtali potonule brodove u znak godišnjice potonuća broda «Baron Gauch» 1914. godine u vodama kod Rovinja.