Accessibility icon
21.06.2019

Obilježen Dan antifašističke borbe i Dan državnosti

Ovog je petka, uoči državnih blagdana Dana antifašističke borbe i Dana državnosti, grad Rovinj upriličio svečanost kako bi se na dostojan način obilježili važni datumi iz bliže i dalje hrvatske povijesti.

U rovinjskom Domu kulture brojni su se uzvanici prisjetili događaja zbog kojih pamtimo ove datume – 22. lipnja 1941. godine kada je u šumi Brezovica kraj Siska osnovan Prvi partizanski odred, te 25. lipnja 1991. godine kada Hrvatski sabor donosi Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

Ovu su svečanost uveličali saborski zastupnik Giovanni Sponza, predstojnik državne uprave Draženko Janjušević, župnik župe sv. Eufemije Vilim Grbac, zamjenica načelnika policijske postaje Maja Aćimov, zapovjednik JVP Rovinj Evilijano Gašpić, predstavnik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine Petar Fatorić, kao i predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Vlado Sau te mnogi drugi, a govorom im se obratio gradonačelnik Marko Paliaga:

“Mi danas živimo u miru i slobodi, jednakih prava i mogućnosti. Činjenica je da bez antifašističkih boraca kao ni bez hrvatskih branitelja ne bi bilo Hrvatske u današnjim granicama. Borci narodnooslobodilačke borbe pripojili su Istru, Rijeku, Dalmaciju i otoke, a branitelji su u Domovinskom ratu na niz bojišta unutar Hrvatske – Hrvatsku i obranili. Upravo zato imamo obavezu i odgovornost da na doprinos i borbu antifašista kao i na doprinos i borbu za Hrvatsku gledamo s poštovanjem. Imamo obavezu da svojim djelima, svakom svojom gestom i riječju utječemo i educiramo one oko sebe, osobito mlade.”

Svečanost je uveličao Komorni zbor Rubino, a zatim su gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća, Valerio Drandić, dužnu počast odali polaganjem vijenca na spomeniku Palim borcima i Središnjem križu gradskog groblja.