Accessibility icon
29.10.2018

Obilježavanje Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima

Povodom obilježavanja Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima koji se obilježava 18. listopada, policijska službenica za prevenciju Policijske postaje Rovinj- Rovigno i djelatnica Crvenog križa Grada Rovinja provele su niz aktivnosti.

Učenicima srednjih škola 3.i 4. razreda održana su edukativna predavanja, dok se građanima putem organiziranog informativno-edukativnog punkta dana 18. listopada na Trgu na Lokvi pokušala približiti problematiku trgovanja ljudima.

Kroz postavljena anketna pitanja građanima cilj je bio da se informiraju građani  te dobiju saznanja koliko su upućeni i informirani o trgovanja ljudima.

Uz edukaciju o pojmovima trgovanja ljudima, fazama počinjenja te načinima iskorištavanja, mladi i građani upoznati su o preventivnim mjerama te samozaštitnim ponašanjima posebno pri javljanju na oglase za posao kao i mjerama samozaštite pri odlasku na putovanja.

Trgovanje ljudima globalni je problem i jedan od najbrže rastućih i najunosnijih oblika organiziranog kriminala te predstavlja i jedan od najtežih primjera kršenja ljudskih prava kao što su: pravo na slobodu kretanja, slobodu i dostojanstvo pojedinaca, život, rad i obrazovanje, odlučivanje i zdravlje. Gotovo svaka zemlja na svijetu, siromašna ili bogata, zahvaćena je ovim problemom, bilo kao zemlja podrijetla, tranzita ili odredišta žrtava trgovanja ljudima. Svake godine tisuće muškaraca, žena i djece žrtve su različitih oblika zlostavljanja i iskorištavanja, a razlozi trgovanja ljudima su prisilni rad, prosjačenje, lažna usvajanja, lažni i prisilni brak, pornografija, prisilna prostitucija, seksualni turizam i zabava te trgovina ljudskim organima.

Fotogalerija