Accessibility icon
29.01.2018

Noć muzeja u znaku sporta i umjetnosti

Pod olimpijskim geslom «Važno je sudjelovati» u petak 26. siječnja diljem Hrvatske održana je trinaesta po redu «Noć muzeja». Zavičajni muzej grada Rovinja organizirao je prikupljanje predmeta iz oblasti sporta s ciljem da se vrednuje kultura sporta i sačuvaju eksponati koji će vremenom postati dio zasebne muzejske zbirke. Pozivu Muzeja odazvao se veliki broj rovinjskih sportskih društava i pojedinaca, a eksponati su izloženi na drugom katu. Posjetitelji su imali priliku vidjeti niz starih plakata, sportske odjeće,  rekvizita, osvojenih pehara i starih fotografija.

Posjetitelji su saslušali i dva zanimljiva izlaganja, popraćena video snimcima. Prvo je viši kustos Dario Sošić predstavio svoj nedavno objavljeni katalog «Stalni postav Zbirke suvremene umjetnosti». Ispričao je priču o starom Rovinju iz pedesetih godina prošlog stoljeća i o osnivanju Zavičajnog muzeja 1954. godine pod vodstvom umjetnice Zore Matić, kao i o stvaranju zbirke djela suvremenih hrvatskih umjetnika, za što su najzaslužniji bili Bruno Mascarelli, Slobodan Vuličević i drugi slikari koji su stvarali u Rovinju i tako doprinijeli da postane grad umjetnika. Zbirka suvremene umjetnosti u rovinjskom Zavičajnom muzeju jedna je od najvećih u zemlji i registrirana je kao kulturno dobro pri Ministarstvu kulture.

Arheolog Damir Matošević predstavio je nove tehnologije u arheološkim istraživanjima na području Rovinjštine. Riječ je o zračnim snimkama napravljenim tehnikom LINDAR koja eliminira raslinje i snima samo ostatke gradina, nekropola, bedema, suhozida i drugih graditeljskih zahvata iz daleke prošlosti. Ta najsuvremenija metoda snimanja iz zraka omogućava arheolozima da lociraju i istraže potencijalna arheološka nalazišta. Arheolog Matošević predstavio je dosadašnja istraživanja na lokalitetu gradine Monkodonja i nekropole Mušego, kao i planove za istraživanja okolnih nalazišta. Najveći dio Rovinjštine je arheološki sačuvan pa će arheolozi i dalje imati pune ruke posla u otkrivanju gdje i kako su živjeli prastanovnici Istre.

Fotogalerija