Accessibility icon
25.05.2018

Izjava gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika povodom inicijative “Narod odlučuje” i prikupljanja potpisa za referendum

Poštovane sugrađanke i sugrađani, pozivamo sve građane Rovinja i stanovnike Istre da uskrate potporu inicijativi “Narod odlučuje” o izmjeni izbornog zakona jer se iza nje krije nečuven i protuustavan pokušaj oduzimanja Ustavom zagarantirane jednakosti svih građana Republike Hrvatske!

Naime, iza poziva za izmjenu izbornog zakona krije se lukavo smišljena i nadasve protuustavna namjera kojom se nacionalnim manjinama i njihovim predstavnicima želi uskratiti pravo na glasovanje o dvije najvažnije teme za funkcioniranje hrvatske države: o povjerenju vladi i o prihvaćanju proračuna Republike Hrvatske. Proračuna koji i oni pune, obzirom da su svi građani sa prebivalištem u Republici Hrvatskoj neovisno o njihovoj nacionalnosti i njezini porezni obveznici!

Oni zbog toga imaju pravo, jednako kao i svi mi, imati svoje predstavnike u Saboru i imaju pravo na svoj stav o Vladi i proračunu, a taj stav u predstavničkoj demokraciji prenose njihovi zastupnici u Saboru. Uskraćivanjem tog prava, dio naših sugrađana i građana Republike Hrvatske postali bi građani drugog reda, uskraćeni za legitimno demokratsko pravo da punopravno sudjeluju u političkom i svakom drugom društvenom životu naše zemlje.

Poštovane Rovinjke i Rovinjci, moramo se oduprijeti inicijativi kojom se traži smanjenje prava čovjeka! Ukidanje jednakosti je ukidanje slobodnog i demokratskog društva!

Moramo se oduprijeti konzervativnoj revoluciji koja polako, ali sigurno, Hrvatsku vraća unatrag. Sada ovim konzervativnim i opasnim strujama smetaju nacionalne manjine, sutra će to možda biti bolesni ili invalidi, a prekosutra možda osobe sa krivom bojom očiju!

Nalazimo se u trenutku u kojem je izuzetno važno imati oči širom otvorene i bez zadrške i straha izreći i živjeti svoja uvjerenja, a to je da je većina dužna štititi manjinu. Izloženi smo manipulaciji sadržanoj u tobože pozitivnim porukama kojima se sugerira da “narod odlučuje”. No, u suštini ove inicijative skriva se obračun s pripadnicima nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Promjene izbornog sustava su nužne, ali one sigurno ne smiju biti na štetu nacionalnih manjina. Zato ne dopustimo da se trguje, kalkulira i manipulira postojećim pravima nacionalnih manjina.

Dokažimo da Istra živi i diše slobodu, jednakost, ravnopravnost i multikulturalnost, da je protiv svakog totalitarizma. Dokažimo da smo spremni kao pripadnici većinskog stanovništva stati u obranu onog manjinskog s kojim skladno živimo u našem gradu dugi niz stoljeća ili desetljeća. Zaustavimo ove neprihvatljive i zle podvale krajnje konzervativnih nazadnih struja u hrvatskom društvu koje žele ukinuti  demokratska načela do kojih smo tako teško došli, a koja živimo i želimo nastaviti živjeti.