Accessibility icon
14.01.2018

Bogat program za 27. Antonju

Od 17. do 20. siječnja Rovinjsko Selo će biti u znaku tradicionalne Antonje – smotre vina i maslinovih ulja Rovinjštine koje pod pokroviteljstvom Grada organiziraju Udruga Agrorovinj i Mjesni odbor Rovinjskog Sela. Po 27. puta održat će se izložba vina, 15. smotra najboljih proizvođača maslinovih ulja Rovinjštine i 5. Festival istarske supe.

Što će posjetitelji moći vidjeti i kušati pod velikim šatorom kod seljanskog Doma kulture novinare su na konferenciji za medije u petak 12. siječnja izvijestili Krisijan  Damijanić, zamjenik gradonačelnika, Emil Radovan, član Organizacijskog odbora Antonje,  i Ivana Čehić Rabljenović iz kreativne udruge «Faro» koja je dizajnirala «Supu box» – kutiju sa sastojcima za pripremu istarske supe.

Za izložbu vina prijavljena su 44 uzorka i poslana na analizu u porečki Institut za poljoprivredu i turizam, a proizvođači maslinovih ulja donijeli su u Agrorovinj čak rekordnih 88 uzoraka svojih ulja koje će analizirati pulski Zavod za javno zdravstvo. Izložba vina i maslinovih ulja Rovinjštine otvara se u petak 19. siječnja u 18 sati uz podjelu nagrada i priznanja najuspješnijima i nastup članova seljanskog KUD-a «Stjepan Žiža» i Udruge umirovljenika. Ovom prigodom Udruga «Faro» predstavit će svoju «Supa box» za pripremu istarske supe, ovog čuvenog proizvoda u domaćinstvima ruralne Istre. Inače, 5. Festival  istarske supe otvara se u subotu 20. siječnja uz sudjelovanje 6 ekipa čije supe će ocijeniti stručni žiri, a moći će ih iskušati i posjetitelji.

Pod velikim šatorom će biti priređena i izložba bukaleta koje su izradili učenici rovinjskih osnovnih škola, a na kojim su ispisani i stihovi haiku pjesama seljanskog čakavskog pjesnika Remiđa Sošića, jednog od utemeljitelja smotre vinara Rovinjštine.

Izložbe vina i maslinovih ulja prati bogat kulturno-zabavni program na kojem sudjeluju Gustafi, Magnolia i Anelidi, a ulaz je besplatan.

Organizatori su za posjetitelje osigurali i besplatan prijevoz sa rovinjskog autobusnog kolodvora u subotu 20. siječnja.

Fotogalerija