Accessibility icon
21.06.2018

Grad Rovinj-Rovigno svečano obilježio Dan antifašizma i Dan državnosti

Grad Rovinj-Rovigno je na dostojan način obilježio predstojeće državne blagdane – Dan antifašističke borbe 22. lipnja i Dan državnosti Republike Hrvatske 25. lipnja. Tim datumima obilježeno je osnivanje Prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica kod Siska i 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

U dvorani Doma kulture u četvrtak 21. lipnja održana je Svečana akademija u nazočnosti brojnih uzvanika, među kojima su bili saborski zastupnik Giovanni Sponza, predsjednik državne uprave Draženko Janjušević, general HV Sergio Rabar, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata i drugi. Prigodnim govorom obratio im se gradonačelnik Marko Paliaga.

“Dan antifašističke borbe i Dan državnosti  kako po simbolici tako i po važnosti najznačajniji su datumi Republike Hrvatske. U stvaranju nove hrvatske povijesti, kako u borbi protiv fašizma i nacizma, tako i u borbi za oslobođenje Hrvatske građani Rovinja dali su svoj doprinos” – rekao je između ostalog gradonačelnik Paliaga.

“Događaji radi kojih smo  danas ovdje pripadaju povijesti onoliko koliko im mi sami dopustimo. Oni su podsjetnik na slobodu kojoj u punom smislu riječi teži svaki čovjek, podsjetnik su slobodi opredjeljenja da budemo ono što jesmo, da budemo odani, poštovani i pošteni prema zajednici u kojoj živimo, da svojim radom i odnosom prema drugima pokažemo i dokažemo da zaslužujemo živjeti u slobodi” – zaključio je gradonačelnik Paliaga i uputio svim sugrađankama i sugrađanima čestitke za predstojeće državne praznike.

Svečanost je uveličala klapa Valdibora.

Nakon Svečane akademije gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća Valerio Drandić položili su vijence na spomeniku palim borcima i žrtvama fašističkog terora i na Centralni križ na gradskom groblju Laste.