Accessibility icon
27.02.2018

Gradovi Rovinj – Rovigno, Poreč i Novigrad poduzeli prve korake u monitoringu rebraša

U Gradu Poreču održana je tematska konferencija za novinare na temu rebraša i invazivnih vrsta u Jadranskom moru na kojoj su sudjelovali gradonačelnici Rovinja-Rovigno, Poreča i Novigrada, te predstavnici Centra za istraživanje mora Instituta „Ruđer Bošković“ i Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča.
Gradovi Rovinj-Rovigno, Poreč i Novigrad izdvojili su svaki po 27.000,00 kuna za rebraše dok će Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča pokrenuti Centar za invazivne vrste – CIV gdje će građani i turisti moći dobiti sve potrebne informacije vezane kako za rebraše, tako i za druge invazivne vrste.

Zainteresirane skupine koje će biti uključene su ribarske zadruge, turisti i građani prema kojima će se popularizirati navedena tema.

Istraživanjem rebraša bavi se Centar za istraživanje mora Instituta „Ruđer Bošković“ iz Rovinja koji njihovu pojavu prati od ljeta 2016. kad se ta vrsta po prvi puta pojavila u značajnijem broju.

Rebraši su na područje Mediterana dospjeli balastnim vodama iz Atlantika, točnije s istočne obale SAD-a. Kod nas su u velikim količinama primijećeni na području od Tršćanskog zaljeva, Venecije pa do Premanture, a najranije su zamijećeni u Kopru gdje su također dospjeli putem balastnih voda.

Njihov invazivni utjecaj doveo je do katastrofalnih posljedica na ribarstvo. Ove godine je njihova brojnost bila dvostruko veća. Zimi se rebraši povlače, sada ih ima jako malo i njihov je utjecaj beznačajan. Međutim, ljeti je njihov utjecaj značajan.

Za one koji još nisu vidjeli rebraše, riječ je o primitivnoj životinji koja spada između spužve i meduze, želatinozne je konzistencije, prozirna s osam traka odnosno rebara s trepetiljkama po kojoj je dobila naziv. Unatoč strahu plivača, rebraši nemaju žarne stanice i za ljude su potpuno bezopasni.

Generalni zaključak je da će rebraši vjerojatno ostati u Jadranu, te će doći do promjene sustava, no važno je pratiti situaciju i implementirati nove strategije.

Na web stranicama Grada Rovinja-Rovigno, Poreča i Novigrada, te porečkog poljoprivrednog Centra nalaziti će se link na CIV, a od proljeća nadalje održati će se predavanja i radionice.

Foto: Manuel Angelini

Fotogalerija