Accessibility icon
17.08.2017

Geometrije Damira Sokića

U Galeriji na I. katu, Muzeja grada Rovinja-Rovigno, u srijedu 16. kolovoza 2017. u 21:30 sati predstavit će se sa svojom samostalnom izložbom umjetnik Damir Sokić. Izložba je naslovljena “Geometrije” a predstavlja se retrospektivni opus.

Supstancija rada Damira Sokića ima konceptualni karakter, ali sasvim jasno ima i svoje materijalno tijelo. Analizom tehničke i ikonografske strukture izloženih slika iste možemo svrstati u umjetnost koja za svoj izričaj koristi osnovne forme; geometrijske, četvrtaste, sastavljene od jednostavnih materijala, u najmanju ruku ne sofisticiranih (čelik, aluminij, plexiglass, drvo itd). Dimenzije su često u službi davanja snage i značaja primjerenom prostoru u kojemu se slike predstavljaju. Boje su čiste, primarne, na ravnim i čistim plohama ali postoje kombinacije i s ubacivanjem neon svjetla. Raspon je velik od štafelajnih do ambijentalnih slika i objekta.

Izvanvremenska komponenta omogućava da Sokićeve slike “…nemaju prije i poslije…”, jer za njega su to veliki trenutci besmisla u kojem se umjetnička vrijednost ispoljava kroz zadovoljstvo, sreću i uživanje bez očekivana razumijevanja. Sebičnost svojstvena umjetnicima, sebe zamišlja da je: “…pijanist koji svira nešto od Chopina, Bacha ili već… po pettisućiti put i još će…”. Izvanvremenost se pojačava i kroz slike kojima nedostaje prevladavajuća osobina uporabnosti, jer umjetnički radovi nisu uporabni predmet. Bez izražene potrebe da bude originalan ulijeće u paradoks sumnje u vlastiti rad. Navedenu sumnju on naziva: “…čuvanje umjetnosti na dlanu i koliko je zadržimo toliko je zaslužujemo“!

Sokićevo vrijeme koje je bez prije i poslije, koje ne postoji, predstavlja čuvara umjetnosti na dlanu. Energija je to izvornog događaja koja do sadašnjosti nije pretrpjela nikakve mijene. Istoznačno sadašnje tumačenje neke prošlosti stoga ne predstavlja ništa više od daljnjeg trajnog širenja prvobitnog impulsa te iste energije. Takvu istoznačnu energiju imaju njegove slike kada ih otkrivamo u našem unutarnjem katalogu, kada nas iznenade jer smo ih već vidjeli, jer slične su nekim slikama iz prošlosti a i sâme se povezuju u jedinstveni rad protegnut kroz izvanvremenski prostor. Međutim, Sokićeve slike ipak trpe mutacije njegova, Sokićeva izvornog događaja. Od nastanka slikarskog opusa do sadašnjosti te su energije pretrpjele razne mijene, jer moraju biti dobro napravljene, savršene. U tom kontekstu Sokić voli parafrazirati njemačkog umjetnika Blinky Palerma: “Kada je kvadrat dobro napravljen on je jednostavno dobar a kada je loše napravljen tada je jednostavno loš. To se može vidjeti kada se postave jedan do drugog.”

Izložba je postavljena u Galeriji Muzeja Grada Rovinja-Rovigno na I. katu.

Damir Sokić rođen je 6. kolovoza 1952. u Novoj Gradiški. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu upisao je 1972. a 1977. diplomirao slikarstvo u klasi prof. Nikole Reisera. Suradnik je Majstorske radionice za slikarstvo prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera od 1977. do 1979. godine. Od 1976. intenzivno izlaže slike, skulpture, objekte, in situ instalacije, piše o umjetnosti. Izlagao je samostalno na četrdeset dvije samostalne izložbe. Sudjelovao je u brojnim projektima i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Od 1986-1993. živio je i radio u New Yorku. Za umjetnički rad dobio je brojna priznanja a 2014. godine Nagradu Vladimir Nazor. Izlagačka aktvnost Damira Sokića popraćena je sa više stotina bibliografskih jedinica kao i mnogim televizijskim i radijskim prilozima. U više navrata angažiran u izvršnim tijelima i komisijama strukovnih organizacija, osnivač je Galerije Proširenih medija u sklopu HDLU Zagreb, sudjelovao je u radu brojnih žirija. Djelima je zastupljen u privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inozemstvu od kojih treba izdvojiti Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, Moderna galerija, Zagreb, Moderna galerija, Rijeka, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, Zavičajni muzej grada Rovinja, Rovinj, Galerija umjetnina, Split, Muzej suvremene umjetnosti Istre, Pula, Neue Galerie, Graz (A). Od 1999. stalno je zaposlen na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, sada je redovni profesor u trajnom zvanju. Od osnivanja doktorskog studija mentor je na Poslijediplomskom studiju Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.