Manifestacije

 • Antonja – siječanj
  U organizaciji udruge «Agrorivnj» i organizacijskog odbora u Rovinjskom Selu već dugi niz godina u siječnju, održava se “Antonja – izložba vina i maslinovog ulja Rovinjštine”. «Antonja» se tradicionalno održava u povodu blagdana svetog Antuna, zaštitnika Rovinjskog Sela i ujedno je i najstarija smotra vina u Istri. Smotra je natjecateljskog i zabavnog karaktera, točnije svake se godine proglase najbolja vina i maslinova ulja, te bivaju uručene nagrade.
 • Karneval u Rovinju i Seljanske maškare– veljača
  Na dječjem karnevalu sudjeluju djeca iz dječjih vrtića i škola sa područja grada te se u povorkama spuštaju na glavni gradski trg. Rovinjsko Selo ima dugu tradiciju organiziranja maškara prilikom čega se obilaze sva domaćinstva u Rovinjskom Selu i sve završava velikom feštom u društvenom domu.
 • Hoditi i zdravi biti – travanj
  Javno-zdravstvena manifestacija kojom se promiče važnost kretanja u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Provodi se u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije i udrugama sa područja grada. Svake godine okuplja veliki broj sudionika.
 • Seljanski susreti – travanj
  Manifestacija koja već dugi niz godina njeguje zavičajnu pisanu riječ i na kojoj sudjeluju pjesnici iz svih krajeva Istre, ali i iz Dalmacije šireći lepezu mjesnih govora.
 • Šoljanovi dani – travanj
  Šoljanovi su dani tijekom godina postali jedno od vodećih književno-kulturnih manifestacija u Istri i Hrvatskoj, što Šoljanovu imenu i djelu daje poseban značaj, budući se događa u gradu koji se spominje u mnogim njegovim tekstovima pa time sam autor i njegov opus ostaju bitna komponenta kulturnog identiteta Rovinja.
 • Dječje olimpijada – travanj-svibanj
  Okuplja djecu vrtićke dobi sa područja Rovinjštine koja se natječu u olimpijskim disciplinama prilagođenim njihovom uzrastu. Na ovaj način podiže se svijest o važnosti bavljenja sportom već od malih nogu. Provodi se u suradnji sa dječjim vrtićima i Sportskom zajednicom.
 • Mala vatrogasna olimpijada – svibanj
  Mala vatrogasna olimpijada je manifestacija namijenjena djeci vrtićke dobi u kojoj djeca pokazuju svoje vještine u savladavanju posebno složenih poligona putem kojih kroz igru i natjecanje usvajaju znanja o zaštiti od požara. Provodi se u suradnji sa dječjim vrtićima i Područnom vatrogasnom zajednicom.
 • Popolana – travanj
  Osim sporta i rekreacije, ova manifestacija nosi i humanitarni predznak. Zahvaljujući brojnim volonterima koji se uključuju u akciju, prikupljaju se sredstva za potrebe Društva osoba sa invaliditetom.
 • Regata Rovinj-Pesaro-Rovinj – svibanj
  Tradicionalna regata koja okuplja veliki broj jedrilica iz Hrvatske i Italije koje u pet dana dvaput prelaze Jadransko more i povezuju istočnu i zapadnu obalu.
 • Regata tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom – lipanj
  Od 2005. godine pod okriljem Ekomuzeja i u suradnji sa Jedriličarskim klubom „Maestral“ svakoga lipnja održava se Rovinjska regata tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom koja je pokrenuta s ciljem obnove oglavnih jedara, poticanja interkulturne suradnje na Jadranu i kreiranja događaja kojim će se u Rovinju na kreativan i živopisan način slaviti maritimna kultura obilježena brodicom batanom i u kojoj će moći uživati svi stanovnici i posjetitelji Rovinja.
 • Salsa festival – lipanj
  U suradnji sa SALSA ADRIA PRODUKCIJE d.o.o. plesni klub Los Mamberos je začetnik i suorganizator jedinstvenog plesnog festivala u regiji – Croatian Summer Salsa Festivala, kojeg podržavju Grad Rovinj-Rovigno i Turistička zajednica našega grada. Od 2005. godine festival se tradicionalno održava na predivnoj kulisi mediteranskoga grada Rovinja. Kao jedinstveni plesni događaj u Hrvatskoj, festival privlači nekoliko tisuća zaljubljenika u ovakvu vrstu događanja iz Hrvatske i svijeta i time unaprjeđuje turističku ponudu regije i zemlje.
 • Kulturno ljeto – lipanj-rujan
  U suradnji s ustanovama, udrugama i Turističkom zajednicom Grad svake godine organizira bogato kulturno ljeto s ciljem obogaćivanja turističke ponude grada, te predstavljanja običaja poticanje njegovanja tradicijske kulture. Čine ga aktivnosti i programi udruga u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Rovinj, program na Velikom molu, Baromus festival – festival barokne glazbe, Ljetni festival Rovinj – festival klasične glazbe, Brass festival – smotra limenih glazbi, Blitz festival – festival izvedbene i vizualne umjetnosti, Italian film festival – giornate del cinema italiano, Appuntamenti Rovignesi…
 • Likovna kolonija Rovinj – srpanj
  Likovna kolonija Rovinj osnovana je početkom pedesetih godina prošlog stoljeća, s ciljem okupljanja likovnih umjetnika u Rovinju, organiziranja i održavanja izložbi, likovnih skupova i sličnih manifestacija.
 • Grisia – kolovoz
  Zasigurno najpoznatija izložba na otvorenom u Hrvatskoj kao i najprepoznatljivija rovinjska kulturna manifestacija. Akademski umjetnici, amateri i djeca u istoimenoj ulici, što kao kičma spaja glavni gradski trg i Crkvu Svete Eufemije, izlažu svoja umjetnička djela mnogobrojnoj publici, druže se i iščekuju proglašenje najboljih radova te vrijednih nagrada.
 • Dan Grada i sv. Eufemija – rujan
  Održava se nizkulturno-zabavnih i sportskih manifestacija vezanih uz obilježavanje dana grada i sv. Eufemije. Na gradskom trgu predstavljaju se rovinjski sportski klubovi, utrka „Od punte do punte“koja se odvija kopnom i morem, smotra vina i koncerti.
 • Dječji tjedan – listopad
  Otvorenje Dječjeg tjedna tradicionalno započinje na Trgu m. Tita gdje se okupe djeca iz vrtića i nižih razreda osnovnih škola gdje ostavljaju poruke za odrasle i preuzmu darove za vrtiće i škole. Tijekom cijelog tjedna najmlađi mogu uživati u raznim programima namijenjenim djeci.
 • Dani Mirka Kovača –listopad
  Književna manifestacija koja se održavaju početkom listopada u znak siječanja na Mirka Kovača čija je svrha u duhu tolerancije i kritičkog razmišljanja progovara o stvarima oko nas, a sve u okviru duhovne baštine koju je ostavio Mirko Kovač. Cilj manifestacije je popularizacija književnosti i književnih skupova i promicanje kritičkog razmišljanja.
 • Susreti književnika Hrvatskih manjina s književnicima u Republici Hrvatskoj – listopad
  Tradicionalni stručno znanstveni skup o književnosti između dviju domovina, o jezičnim i kulturnim prožimanjima i o standardima zaštite nacionalnih manjina u Europi.
 • Rovinj music festival – prosinac
  Festival kreativnog stvaralaštva. Program festivala podijeljen je u dva dijela: natjecateljski i revijalni. U natjecateljskom programu sudjeluju neafirmirani autorski bendovi, a u revijalnom već afirmirani izvođači. Festival se održava krajem prosinca u sklopu božićno novogodišnjeg programa