Programi

Grad Rovinj-Rovigno financira cijeli niz kulturnih programa. Ovdje navodimo one tradicionalne kojima je Grad organizator ili suorganizator, po kronološkom redu tijekom godine:

 • Seljanski susreti (travanj)
  Manifestacija koja već dugi niz godina njeguje zavičajnu pisanu riječ i na kojoj sudjeluju pjesnici iz svih krajeva Istre, ali i iz Dalmacije šireći lepezu mjesnih govora.
 • Šoljanovi dani (travanj)
  Šoljanovi su dani tijekom godina postali jedno od vodećih književno-kulturnih manifestacija u Istri i Hrvatskoj, što Šoljanovu imenu i djelu daje poseban značaj, budući se događa u gradu koji se spominje u mnogim njegovim tekstovima pa time sam autor i njegov opus ostaju bitna komponenta kulturnog identiteta Rovinja.
 • Kulturno ljeto (lipanj-rujan)
  U suradnji s ustanovama, udrugama i Turističkom zajednicom Grad svake godine organizira bogato kulturno ljeto s ciljem obogaćivanja turističke ponude grada, te predstavljanja običaja poticanje njegovanja tradicijske kulture. Čine ga aktivnosti i programi udruga u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Rovinj, program na Velikom molu, Baromus festival – festival barokne glazbe, Ljetni festival Rovinj – festival klasične glazbe, Brass festival – smotra limenih glazbi, Blitz festival – festival izvedbene i vizualne umjetnosti, Italian film festival – giornate del cinema italiano, Appuntamenti Rovignesi…
 • Likovna kolonija Rovinj (srpanj)
  Likovna kolonija Rovinj osnovana je početkom pedesetih godina prošlog stoljeća, s ciljem okupljanja likovnih umjetnika u Rovinju, organiziranja i održavanja izložbi, likovnih skupova i sličnih manifestacija.
 • Grisia (kolovoz)
  Zasigurno najpoznatija izložba na otvorenom u Hrvatskoj kao i najprepoznatljivija rovinjska kulturna manifestacija. Akademski umjetnici, amateri i djeca u istoimenoj ulici, što kao kičma spaja glavni gradski trg i Crkvu Svete Eufemije, izlažu svoja umjetnička djela mnogobrojnoj publici, druže se i iščekuju proglašenje najboljih radova te vrijednih nagrada.
 • Dan Grada i sv. Eufemija (rujan)
  Održava se niz kulturno-zabavnih i sportskih manifestacija vezanih uz obilježavanje dana grada i sv. Eufemije. Na gradskom trgu predstavljaju se rovinjski sportski klubovi, utrka „Od punte do punte“koja se odvija kopnom i morem, smotra vina i koncerti.
 • Dani Mirka Kovača (listopad)
  Književna manifestacija koja se održavaju početkom listopada u znak siječanja na Mirka Kovača čija je svrha u duhu tolerancije i kritičkog razmišljanja progovara o stvarima oko nas, a sve u okviru duhovne baštine koju je ostavio Mirko Kovač. Cilj manifestacije je popularizacija književnosti i književnih skupova i promicanje kritičkog razmišljanja.
 • Susreti književnika Hrvatskih manjina s književnicima u Republici Hrvatskoj (listopad)
  Tradicionalni stručno znanstveni skup o književnosti između dviju domovina, o jezičnim i kulturnim prožimanjima i o standardima zaštite nacionalnih manjina u Europi.
 • Rovinj music festival (prosinac)
  Festival kreativnog stvaralaštva. Program festivala podijeljen je u dva dijela: natjecateljski i revijalni. U natjecateljskom programu sudjeluju neafirmirani autorski bendovi, a u revijalnom već afirmirani izvođači. Festival se održava krajem prosinca u sklopu božićno novogodišnjeg programa